CUM SE DESFASOARA CURS DE INGRIJIRE BATRANI?
Cursul se adreseaza atat celor care doresc sa profeseze in domeniul ingrijirilor la domiciliu, cat si celor care au nevoie de informare de calitate si indrumare pentru desfasurarea activitatilor cotidiene, in situatia in care exista un astfel de caz in familie.
Suportul de curs este structurat pe module si capitole tematice care vor asigura o mai buna intelegere si insusire a notiunilor si actiunilor practice.
Cursul de ingrijire a batranilor este conceput pentru a pregati participantii sa devina specialisti in furnizarea de ingrijire si asistenta adecvata persoanelor in varsta.
Acest curs ofera cunostinte si abilitati esentiale pentru a raspunde nevoilor specifice ale batranilor si pentru a contribui la imbunatatirea calitatii vietii lor.
Participantii vor invata despre procesul de imbatranire, modificarile fizice si psihologice asociate cu varsta inaintata si impactul acestora asupra vietii batranilor.
In acest curs vor fi discutate si abordate aspecte etice si de comunicare in ingrijirea persoanelor in varsta.
Se concentreaza pe cunostintele si abilitatile necesare pentru a oferi ingrijire fizica adecvata batranilor. Aici se includ tehnicile de mobilizare, alimentatie, igiena personala, administrarea medicamentelor, gestionarea durerii si evaluarea starii generale de sanatate a batranilor.
Participantii acestui curs de ingrijitor batrani vor invata sa ofere sprijin emotional si social batranilor, abordand nevoile lor psihologice si sociale.
Aceasta implica dezvoltarea abilitatilor de ascultare activa, empatie si stabilirea unei relatii de incredere cu batranii.
Cursul va oferi informatii despre modul de abordare a situatiilor de urgenta frecvente intalnite in ingrijirea batranilor, cum ar fi caderile, leziunile, problemele respiratorii etc.
Participantii vor fi instruiti si in tehnici de prim ajutor pentru a face fata acestor situatii.
Cursul include si informatii referitoare la afectiunile frecvente intalnite in randul batranilor, cum ar fi dementa, diabetul, boli cardiace etc.
Participantii vor invata despre simptomele, tratamentul si gestionarea acestor afectiuni in cadrul ingrijirii varstinicilor.
Pentru a pune in aplicare cunostintele si abilitatile dobandite, cursul include si sesiuni de practica si stagii de formare in institutii de ingrijire a batranilor.
Acestea ofera participantilor oportunitatea de a lucra direct cu batranii sub supravegherea unor profesionisti experimentati.
COMPETENTE DOBANDITE IN URMA ACESTUI CURS DE INGRIJIRE BATRANI:
- Comunicarea la locul de munca
- Aplicarea NMP si PSI / asigurarea conditiilor igienico – sanitare
- Asigurarea perfectionarii profesionale
- Completarea fisei de ingrijiri a persoanei asistate
- Gestionarea resurselor alocate
- Planificarea activitatii zilnice
- Acordarea ingrijirilor igienice pentru persoana asistata
- Acordarea primului ajutor persoanei asistate
- Asigurarea confortului si sigurantei batranului asistat
- Asistarea alimentatiei si administrarea alimentelor
- Mobilizarea si transportul batranului asistat
- Mobilizarea si transportul persoanelor asistate imobilizate
- Respectarea si aplicarea prescriptiilor medicale
- Supravegherea starii de sanatate a persoanei asistate
- Tehnici de ingrijire a persoanelor asistate cu diferite tipuri de handicap
DOCUMENTE NECESARE:
- Copie dupa buletin/act de identitate
- Copie dupa certificat de nastere copie
- Copie dupa certificat de casatorie, daca este cazul si doar pentru cei care si-au schimbat numele (copie)
- Diploma de studii
- Adeverinta medicala (apt curs calificare) de la medicul de familie
Conform statisticilor din ultimii ani, gradul de imbatranire al populatiei este in continua crestere, fapt ce presupune si o crestere a necesitatii de ingrijire la domiciliu, tinand cont de faptul ca aceasta nevoie se manifesta la cel putin 20% din numarul varstnicilor.
De-a lungul timpului, pe fondul prefigurarii unei societati moderne si civilizate, preocuparea pentru necesitatile si interesele persoanelor varstnice a cunoscut importante transformari si o evolutie continua, in raport si cu modificarile legislative in domeniu.
In acest context, calitatea vietii si bunastarea persoanei asistate, cu respectarea drepturilor fundamentale, constituie parte integranta a politicilor sociale de asistare a varstnicilor.
Totodata a fost constientizat faptul ca problematica persoanelor in varsta, ca si categorie sociala cu multiple dezavantaje, este foarte complexa, si de cele mai multe ori, gresit abordata.
Scaderea capacitatilor fizice, a resurselor financiare, instalarea diferitelor probleme de sanatate, izolarea sociala, sunt cateva din problemele persoanei varstnice, care de regula produc dezechilibre si accentueaza starea de disconfort si degradare.
Solutionarea acestor probleme determina cresterea bunastarii si al confortului varstnicului, obtinute prin acordarea unor ingrijiri profesioniste, de catre personal specializat, pregatit sa asigure o viata decenta si demna.